Rusya’nın Otonom Araç Şirketi: Cognitive Technologies

 

Sürücüsüz araçlarda olan rekabet dünya geneline yayılmaya başladı. Moskova’da temelleri atılan Cognitive Technologies firması, ulusal alanda yaptığı çalışmaları uluslararası alana yaymaya hazırlanıyor ve açılacağı ilk yurtdışı pazarı ise Amerika olacak. 1993 yılında, dünyanın ilk satranç şampiyonu bilgisayarı olan Kaissa’yı üreten firma, görüntü ve ses işleme sistemleri üzerine yapmış olduğu çalışmalarını Intel ve Yandex gibi firmalara satmaya başardı. Firma, sürücüsüz araçlara yöneldikten sonra 2014 yılında tır üreticisi Kamaz firmasıyla anlaşarak, 2020 yıllarında yollarda olacak sürücüsüz tırların çalışmalarına başladı ve bunun yanında geçtiğimiz yıl ise ilk otonom traktörünü satışa sundu.

Cognitive Technologies, 90 kişilik programlama ekibiyle geliştirdiği bu yapay zekaya C-Pilot ismini verdi. Firmanın önde gelen isimleri, C-Pilot sisteminin birkaç yıl içerisinde Tesla’nın yapay zekası ile yarışır konumda hatta daha da ileride onu geçeceğini öngörüyor. Cognitive Technologies, diğer sürücüsüz araçlar üzerine çalışan firmaların aksine kendine özgü devre tasarımları yerine, kolayca güncelleştirilebilen standart bilgisayar donanımlarını kullanıyor. Bu tür donanımları kullanmasının en büyük avantajı ise algoritma hesaplamasına harcanan gücü azaltmasıdır. Böylece daha hızlı cevap süresi ve daha karmaşık girdilere doğru cevap verebiliyor.

C-Pilot, tamamen gerçek yollar referans alınarak programlandı ve üstelik bu yolların çoğu Rusya’nın karlı, yağmurlu ve engebeli yolları. Yapay zekanın en çok zorluk çektiği bu tür hava koşulları ve yollara göre programlanması, firmanın en büyük avantajı durumunda. Yapay zekanın, böylesine zorlu yollardaki testlerde göstermiş olduğu performans, firmanın kısa sürede yaptığı sıçramanın en büyük nedeni olarak gösteriliyor.

Sistem şu anda, yönlendirme, ivmelendirme, acil durumlarda frenleme ve trafik işaretlerini tanımlayıp uyarı veren sisteme sahip. 36 farklı trafik işaretini, yüzde 98 doğrulukta tanımlayabiliyor ve 2019 yılında ise sistemin dördüncü seviye otonomluğa geçeceği hedefleniyor. Sistem, yardımcı pilot ve otomatik pilot olarak çalışabilliyor ve bu nedenle otonomluğa geçiş sürecinde olduğumuz bu dönemlerdeki günümüz araçlarına rahatlıkla uygulanabiliyor.

Amerika piyasasına açılarak, daha faza yatırımcının dikkatini çekeceğini inanan firma, Amerika’da ki 27 farklı otonom araç firmasıyla yarışabilecek konumda olacaklarına inanıyorlar. Otonom araçlardaki teknolojinin hız kazandığı bu dönemlerde, Cognitive Technologies yaptığı çalışmlar ile gelecekte adını sıkça söz ettireceğinin sinyallerini veriyor.

Yorum yapın