Merhaba, Değerli TEKNOLTAN.com okurları ; Bu makalemizde Windows işletim sistemine sahip bilgisayarların açılış sürelerini minimum seviyelere çekmek için yapmamız gereken temel ve ince ayrıntılara değineceğiz.
Windows 7 / 8 / 10 kullanıcıları bahsettiğimiz tüm kuralları uygulayıp bilgisayar açılışını hızlandırabilirler.
Donanımsal Destek !
Eğer bilgisayarınızda IDE / ATA / SATA vb. Hdd (hardisk)’ler bulunuyor ise 1.0 yenik durumdasınız, daha sonra aşağıda belirteceğimiz ince ayarlar ile hızlandırabilirsiniz ancak asla SSD HDD’e sahip bir bilgisayarın hızına yetişemezsiniz.
İmkanınız var ise bilgisayarınıza muhakkak suretle bir SSD HDD alın ve onu kullanın, SSD HDD’e geçiş yaptıktan sonra bu zamana kadar neden geçmemişim diyerek pişmanlık duyabilirsiniz..
SSD HDD’nin bir çok avantajı vadır yazma hızı SATA vb. HDD’lere göre çok yüksek olmasıyla beraber işlem yapma hızıda bir o kadar yüksektir. buda bilgisayarınızı inanılmaz derecede bir hıza kavuşmasını sağlar.
RAM’ında büyük etkisi vardır eğer 4 – 8 GB ram kullanıyorsanız ve bütçeniz varsa RAM’ınızıda yükseltmenizi öneririz.
Bu konulara değinmiş iken bir bilgisayar almayı ve toplamayı düşünüyorsanız aşağıdaki değerleri dikkate alarak güzel bir bilgisayar tercihi yapabilirsiniz.
Tavsiye bilgisayar özellikleri : Standart Kullanıcı için ve programcı düzeyindeki kişiler için.
1 – İşlemci İntel İ7 / 7th Gen (7.nesil) olmasına dikkat ediniz. 4.2 GHz olmasına dikkat ediniz GHz değeri önemlidir. ve 8MB Cache olması fayda sağlayacaktır.
2 – Min : 16 GB RAM ideal olacaktır.
3 – 2 GB Harici ekran kartı muhakkak suretle olmalıdır.
4 – SSD HDD (500 gb) olmazsa olmazlardandır.
Bu özellikleri göz önünde bulundurup bu ve buna yakın diğer özellikleri bütçe ve zevkinize uygun olarak bir bilgisayar alabilirsiniz.
Konumuza kaldığımız yerden devam edelim yukarıda belirttiğim donanımsal destekleri sağlayabilirseniz bilgisayarınızın açılış hızı’da kullanım hızı da oldukça yüksek olacağından keyifli kullanım sağlayacaktır.
Bilgisayar açılışını hızlandırmak için ince ayarlar..
– Windows kurulu bilgisayarımızı yeni kurduğumuzu varsayıp yapılması gereken ayarları sırası ile belirtiyorum.
1 – Bilgisayarım ‘a sağ tıklayıp özellikler ardından Gelişmiş Sistem Ayarları’na tıklayıp açılan pencerede Performans sütununun altındaki Ayarlar butonuna tıklayın açılan pencereden “En iyi Performans için Ayarla” ‘yı seçip tamam deyip ayarları kayıt etmesini sağlıyoruz.
2 – Windows 7’de Windows + R tuşuna basıp msconfig yazıp enter ile açın başlangıç (başlatma) sekmesinde bulunan tüm işaretlenmiş uygulamaları kaldırın yani checkleri kaldırıp tamam diyerek ayarları kayıt ediniz yeniden başlatmak isteyecektir yeniden başlatabilirsiniz..
-Windows 8 ve 10‘da ise bu ayarı CTRL + ALT + DEL tuşlarını kullanarak Görev Yöneticisine ulaşabilirsiniz, burda Diğer Ayrıntılar kısmına tıklayıp “Başlangıç” Sekmesine geçin ve buradaki tüm uygulamalara sağ tıklayıp “Devre Dışı Bırak” diyiniz ve çıkınız..
3 – Windows + R tuşuna basıp açılan pencereye msconfig yazın ve enter ile açın, açılan ekranda “Önyükleme” sekmesine geçip Gelişmiş seçeneklere tıklayın, açılan pencerede işlemci sayısı yazan yeri tikleyip işlemci sayısını en yüksek rakam kaç ise onu seçin ve tamam tamam diyerek ayarları kayıt edin yeniden başlatma isteyebilir başlatabilirsiniz. Bu işlem windows 7 8 ve 10’da aynıdır.
4 – Bilgisayarınıza Avira gibi kasıntı ağır antivirüsler yüklemeyin bilgisayarın ömürlerini yiyip hiç bir işe yaramıyorlar, evet bir nebze daha güvenliler ancak virüs yapan kişi geçmek isterse veya virüs yapıyorsa emin olun bir antivirüsü atlatıp diğerine yakalanmıyordur, hepsini atlatıyordur. bu sebeple tavsiyem Microsoft’un kendi ücretsiz sunduğu antivirüsü kullanın Microsoft “Security Essentials”
5 – Başlat menüsünde arama kısmına Hizmetler yazıp Hizmetler’i açalım ve Burda Windows Hata Raporlamayı bulalım sağ tıklayıp durdur tekrar sağ tıklayıp özellikler burada “Başlangıç Türü” kısmında Devre dışı bırak ‘ı seçip tamam diyerek çıkınız, bu işlemi (Windows Update – Windows Güncelleme)’yi bulup onun içinde uygulayabilirsiniz..
Bu yöntemler ile bilgisayarınızın açılış hızını 3 saniyeye kadar düşürebilirsiniz (Donanımsal Destek) kısmını uygulamak şartı ile, bir başka makalemizde daha ince ayrıntılara girip bilgisayarımızı daha çok hızlandırmak için ince ayarlar paylaşacağız, hızlı günler dileriz..