Tomografi, radyo sinyalleri aracılığı ile bir organın, vücut kesitinin ya da dokunun röntgen sayesinde filminin çekilmesi yöntemidir. Yüzyıl öncesine kadar dayanan tarihi sayesinde şu an kullanılan sistemler oldukça gelişmiştir. Fransız hekim Boccage tarafından tomografinin kullanılması 1930 ‘lu yılların ilk yıllarına kadar dayanmaktadır. İcat edildiğinden bu yana geçen süre zarfında tomografi en güvenilir teşhis ve gözlem yöntemlerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
BT (Bilgisayarlı Tomografi) Nedir?
BT, Bilgisayarlı tomografi anlamına gelen, X ışınları kullanılarak vücuttaki bir kesitin incelenmesine yarayan, bilgisayar desteği sayesinde görüntüleri incelemeye yarayan cihazın adıdır. BT (Bilgisayarlı Tomografi)sayesinde 3 boyutlu görüntüleri 2 boyutlu olarak incelenmesine olanak tanır.Aynı bölge üzerinden alınan ve farklı açılardan çekilen 2 boyutlu fotoğraflar birleştirilerek görüntünün gerçek 3 boyutlu görüntüsü elde edilir. Bu süreç oldukça karmaşık gibi görünse de, günümüz teknolojisi sayesinde BT (Bilgisayarlı Tomografi)oldukça kolay bir kullanım olacağı sağlar. Türkiye’de yılda yaklaşık 10 milyon kez tomografi çektirme sayısı da kullanımının oldukça yüksek oranda olduğunu gözler önüne sermektedir.
İlaçsız ya da ilaçlı tomografi olarak iki çeşidi vardır. İlaçsız tomografide hastanın ön hazırlık yapmasına gerek yoktur. İlaçlı tomografi,hastaya kontrast madde verilerek daha net görüntü alınması için anal yolla yada enjekte edilerek kullanılır. İlaçlı tomografi yöntemi sayesinde incelenmek istenen kesit daha parlak ve dikkat çekici olarak incelenmesine olanak tanır.Bu yöntem ile birlikte teşhis ve gözlem süreci daha da kısa sürede sonuç verebilir.
Tomografi Nasıl Çekilir?
Tomografi cihazının çalışma prensibinde X ışınları yayan bir panelin altında hareket eden bir masa bulunur. Tomografi çekilirken alttaki masa hareket eder ve farklı açılardan incelenen organın ya da dokunun fotoğrafları çekilerek bilgisayar ortamına aktarılır. Aktarılan görüntüleri incelemek için uzman bir radyolog gereklidir.
Akciğer kanseri, zatürre gibi durumlarda akciğer BT (Bilgisayarlı tomografi) çekilir. Akciğer BT (Bilgisayarlı tomografi) sayesinde akciğerin görüntüsünün 3 boyutlu olarak incelenme olacağı sağlanır. Beyin tomografisinin çekilme sebebi, kafa tası ya da içerisinde bulunan tıkalı damarlar, ur ya da kanserli doku olabilir. Çarpma sonucunda oluşan travmalarda da beyin tomografisi çekilmesi büyük hastanın sağlığına kavuşması için büyük bir öneme sahiptir.
Doppler, ultrasonla görüntüleme tekniklerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak damar görüntüsü elde edilmesini sağlayan yöntemdir. Doppler sayesinde damar yolundaki tıkanıklıklar tespit edilir. Kan akışı sorunları, kalp kapakçığındaki problemler Doppler sayesinde ortaya konulabilir. Bunun yanı sıra anne karnındaki bebeğin sağlık durumunun tespiti için de Doppler uygulanmaktadır.
Tomografinin çıkma süresi ile ilgili net bir yorum yapılması kolay değildir. Bir hafta ile 15 gün arasında değişen süreler karşımıza çıkmaktadır.Bunun sebebi ise farklı organ ve doku yapılarına göre farklılık gösterdiğinden dolayıdır. Beyin tomografisinin hekim tarafından incelenmesi daha uzun bir sürecin sonunda gerçekleşebilir. Tomografi çekilirken hastanın 12 saate boyunca bir şey yiyip içmemesi istenilebilir. Her durumda tomografi çekilmesi gerekmeyebilir. Yapılan tetkikler sonucunda doktorların isteği sonunda tomografi çekilmesi istenilebilir.
Tomografi fiyatları hastaneye göre değişkenlik göstermektedir.Ortalama bir BT (bilgisayarlı tomografi) çekiminde uygulanan tomografi fiyatları 2500 ila 5000 TL arasında değişkenlik gösterebilir.