Sinyal İstihbaratı (SIGINT)

Elektronik sinyaller ve haberleşmeleri toplayıp analiz ederek, düşmanların eylemleri hakkında fikir sahibi olmak için ihtiyaç duyulur.Kablosuz teknolojilerin çeşitleri giderek daha hızlı büyümekte, istihbarat ve yurtiçi güvenlik kurumları için artan bir zorluk oluşturuyor. Misyonun müdahalesi ve toplanması, çeşitli teknoloji tabanını ve kablosuz iletişimle olan derin aşinalıkları algılamak ve ortadan kaldırmak, izlemek ve analiz etmek, daha erken algılama, değerlendirme ve yanıt verme olasılığını artıran bir avantaj sağlar.Sinyal zekası için Keysight çözümleri, sinyal istihbarat sistemleri geliştiricileri için sinyal, kesme ve toplama sistemleri, frekans yönetimi araçları ve yüksek test ekipmanlarını içerir.Kablosuz teknolojilerin yaygınlığı gün geçtikte artmaktadır dolaysıyla güvenlik ve istihbarat zor hale gelmektedir. Keysight, taşınabilir spektrum analiz cihazlarından sofistike sinyal kesme ve toplama sistemlerine kadar birçok ihtiyaca yardımcı olmak için bu teknolojiye gerek duyulmaktadır.
Sinyal İstihbaratı yani Sigint (Signals Intelligence), sinyallerin arasına girerek bilgi almayı ifade eder. SIGINT hem kominikasyon tabanlı (Communications Intelligence – Comint) hem de kominikasyon tabanlı olmayan (Electronic Intelligence – Elint) sinyalleri kapsamaktadır. Yön bulma (Direction Finding – DF), alınan sinyalden yön bilgisinin elde edildiği kısımdır ve Sigint sistemleri ve metodolojileri için kilit rolü vardır. SIGINT misyonu bugünün bilgi çağının yüksek hızlı, çok işlevli teknolojilerindeki gelişmelere ayak uydurmalıdır. Günümüz sinyallerinin hacmi, hızı ve çeşitliliği giderek artan ordu komutanları ve ulusal politika yapıcılar için her zamankinden daha zorlu uygun ve zamanında istihbarat üretir.

Sinyal İstihbaratı (SIGINT)

Sinyaller İstihbaratı (SIGINT) sistemleri, bilgi alınacak olan elektronik sinyallerinden bilgi toplar. Analistler daha sonra bu ham verileri yabancı iletişim sistemlerinden, radarlardan ve silah sistemlerinden değerlendirip, harekete geçirici istihbarat haline getirirler. Bu sistemler tarafından üretilen bilgiler, düşmanların gerçekleştirdikleri eylemleri, yetenekleri ve niyetleri hakkında bilgi verir.Bu teknoloji, potansiyel tehditlere karşı bir tepki planlarken, çok çeşitli platformlara sorunsuzca entegre olur ve iç perspektif sunar. Bu sistemler, olgun bir açık sistem mimarisi ve üçüncü parti entegrasyon, çözümünün herhangi bir misyon senaryosunu desteklemesine olanak tanır. Bu yetenek, insanlık güvenliğinde hayati bir rol oynar ve savaş alanında kritik bir avantaj sağlar. insanlı uçaklar, yüzeyli gemiler ve kara araçları üzerinde kolay entegrasyon bu sistem IO sistemleri açık, yazılım tanımlı ve gelişmiş alım-iletme özellikleri ile donatılmıştır.

Türkiye’de Sinyal İstihbarat Sistemini
Sinyal İstihbarat Başkanlığı, eski adıyla Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı’nın 2012 yılında MİT’e devri ile kurulmuş olan ve sinyal istihbaratı (SIGINT) yapanmakta olan birimdir.Türkiye‘nin en yüksek kapasiteli istihbarat ve dinleme üssü olarak bilinen Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı (GESKOM), 1 Ocak 2012’de “GES Komutanlığı’nın Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı’na Devrine Ait Protokol” ile MİTGES Başkanlığı olarak MİT Müsteşarlığına bağlandığı bilinmektedir. Daha sonra ismi 15 Mayıs 2012 tarihinden itibaren “Sinyal İstihbarat Başkanlığı” (SİB) olarak değiştirilip hizmete devam etmektedir.

Örnek Olarak BSI-101 Sinyal Istihbaratı Sistemini Teknik Bilgilerini İnceleyecek Olursak;
1 2 3 4

Yorum yapın