Elektrik Üreten Pencere

Güneş ışınlarını elektrik enerjisine çeviren bir teknolojik buluştur. Verimlilikleri panel tipine göre değişmekle olup % 15-20 arasındadır. Laboratuvar çalışmaları halen devam edilmektedir verim değerlerinin yükseltilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir. Türkiye şartlarında güneş ışınlarından yararlanma süresi; kışın 5 saat, sonbaharda 7 saat ve yazın 11 saattir olarak belirlenmektedir.Teknoloji hızla ilerlerken, yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan yararlanmak için pencere camlarından ve binaların cam cephelerinden, güneş enerjisini değerlendirerek elektrik üretileceği bildirildi.Dünyada ilk şeffaf ve fotovoltaik (ışıktan elektrik üreten) camdan yapılma penceresini ürettiğini duyurdu. 80 ile 250 watt elektrik üretebilen ve sağlamlaştırılmış cam, çok katmanlı fotovoltaik tabakalar ve yalıtımlı doğramalardan oluştuğu bilinmektedir. Pencere Ebatları ise 270 cm x 270 cm’e kadar çıkabildiği söylenmete.
Ticari binalar, 50 katlı bina için bağımsız onaylanmış mühendislik modellemesine göre, elektrik talebini %30-50 oranında azaltabilen ve bir yıllık finansal geri ödeme sağlayabilen elektrik üreten pencereler ihaleleri anlaşmaya varılmış olup kullanımı gerçekleşen bir buluş olarak hayatımıza girdi
Modern ticari ve konut sitelerinin enerjisini tarafsız hale getirme misyonuyla ilgili bir teknoloji meraklısı, Hollanda’nın bir bankasının karargahını dünyanın ilk ticari, tam şeffaf güneş enerjisi üreten pencereleri ile donattı. Pencerelerde , gelen güneş ışığının verimli bir şekilde elektriğe dönüştürülebilmesini sağlayan belirli bir açıyla kenarlar içine yerleştirilen güneş pilleri bulunur .

Elektrik Üreten Pencereler

Akıllı Pencere’nin yapım aşamasında kullanılan paneller, arası oksijen yüklü elektrolitle doldurulmuş bölümlerden oluşmaktadır. İletken bir yapıya sahip olan bölümler, aradaki elektrik aksamı sayesinde birbirine bağlanarak elektrik akımı oluşturuyor. Bölmelerin bir tarafı “Prusya Mavisi” olarak da bilinen koyu mavi bir renge sahip pigmentler oluşuyor ve pencere tamamen ‘şarj’ olduğunda mavi rengi ile bunu belirtiyor.Bu Teknolojinin ilk kurulumu Haziran ayında, Hollanda’nın güneyinde bulunan Eindhoven’da açıldı. Hollanda’nın en büyük bankası olan Rabobank’ın merkezi, 30 metrekare PowerWindows’la donatılmıştır. Physee’e göre bankanın çalışanları akülerini şarj etmek için USB bağlantı noktalarını kullanarak akıllı telefonlarını pencerelere takabilecekler. Bu yeni güneş enerjisinden elektrik üreten akıllı pencereler, çalışabilmek için 13 nanometre kadar az bir camsı silikon yapıya ihtiyaç duyuyor. Bu çalışmanın NASA tarafından da desteklenmekte olduğu söyleniyor.

TEKNOLTANEnerji Üreten Pencereler, şeffaf elektrik üreten sıvı kaplamalar oluşturur. Cam veya plastikler üzerine uygulandığında, bu kaplamalar pasif pencereleri ve diğer malzemeleri doğal, yapay, alçak, gölgeli ve hatta yansıyan ışık koşullarında elektrik üreticilerine dönüştürür.Halen daha bu teknolojinin daha çok geliştirilmesi için uzman kişiler tarafından çeşitli denemeler yöntemleri ile daha yaygın ve daha fazla elektrik depolayacak bi sistem için çalıştıklarını söylemektedirler.Bu teknolojiye benzer birçok adım atılmıştır.Örneğin ; Güneş ışınlarına göre kararan camlar gibi farklı çalışmalarda sürmektedir.

Akıllı Pencere

Yorum yapın