Dmoz Kaydı Nasıl Yapılır?

Dmoz Kaydı Nasıl Yapılır?

Directory Mozilla adıyla da bilinen Dmoz, 5 milyon kayıtlı site, 100 bine yakın editör ve 1 milyondan fazla kategoriyle birlikte, geniş kapsamlı bir açık dizin projesidir. Birçok insanın merakla dile getirdiği Dmoz kayıt işlemlerini en iyi şekilde aktarmaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. 1988 yılında ortaya çıkan bu projenin sahip Netscape’tir. Adında Moziila geçmesiyle birlikte, Dmoz’un Mozilla ve Mozilla Vakıflarıyla hiçbir bağlantısı bulunmaktadır. Host edildiği ise ‘’ Netscape Communication Corporation’’ olmaktadır.

Açık kaynaklı bir dizin projesi olan Dmoz, gönüllük esasına dayalı bir çalışma prensibiyle hizmet etmektedir. İçeriği görüntülemeniz veya site eklemesi yapmanız durumunda hiçbir ücret ödenmemektedir. AOL, AltaVista ve Google gibi farklı arama motorları Dmoz dizinini direkt olarak izlemektedir. Bu oluşumun, özgür bir lisansla yayınlanması ODP verilerini kullanmayı gerektirmektedir.

Dmoz’a Nasıl Kayıt Yapılır?

Dmoz platformunun bu denli başarılı olmasının en büyük nedeni, her siteyi kolaylıkla kabul etmemesinden kaynaklanmasıdır. Sitenizi kayıt altına almadan önce Dmoz resmi sitesindeki açıklamaları okumalı ve bu doğrultuda tercihlerde bulunmalısınız. Ekleyeceğiniz sitenin yasa dışı, problemli, spam içeriğe sahip, warez, kullanılmayan, başka sitelere aktarım yapan ve kalitesiz olmaması gerekiyor. Dmoz’a site ekleme konusundaki en değerli nokta ise, en doğru kategori altında başvuru ve kayıt yapılmasıdır. Türkçe içeriğe sahip bir sitenin, kendi dilindeki kategorilerin içerisinde yer alması gerekmektedir. Detaylı bir inceleme gerçekleştirmeli ve alt kategorileri kontrol etmelisiniz. Açıklama ve başlık doldurmadan önce bu önerilerimize kulak vermelisiniz:

Web sitenizin hangi kategoride bulunduğunu ve farklı sitelerden olan farkını abartmaksızın ve reklam cümlesi barındırmadan açıklamalısınız.

Şahsi fikirler ve kişisel görüşlere yer vermemelisiniz.

En fazla 25 ile 30 kelime arası özet bir cümle yazmalısınız.

Duyguları belirtmek için noktalama işaretleri kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Bilinmeyen kısaltmalardan kaçınmalısınız.

Özellikle açıklama bölümünde başlığı tekrarlamamalısınız.

Açıklama kısmına fazladan link ve HTLM eklememelisiniz.

İmla kurallarına önem vermeli ve en düzgün cümleler kurmaya özen göstermelisiniz.

Açıklamada veya başlıkta mahalle, ülke, şehir ya da farklı bir coğrafi konumun adını belirtmemelisiniz. Dmoz kayıtlarında başvuru formunu doldururken dikkat etmeli ve size ait olmayan bilgileri vermekten kaçınmalısınız.

Başlık ve açıklamalarınızda her harfi büyük kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

Site ekleme formunu aynı link adına birden fazla denememeli ve site kurallarını ihlal etmemelisiniz.

Dmoz’da Nasıl Editör Olunmaktadır?

Öncelikle, amacınız Dmoz’da listelenmekse editör olmanızın pek bir anlamı olmayacaktır. Dmoz’da editör olmak ve site önermenin farklı şeyler olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Belirli şart ve kuralları yerine getirdiğiniz takdirde editör olabilirsiniz. Hangi kategoride editör olmak istediğinizi belirlemeli ve buna göre başvuru formunu doldurmalısınız. Kategori bölümünde ‘’Editör ol’’ butonuna tıklayarak bu işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Çeşitli kategorilerde bu yazıyı göremiyorsanız genel kategorileri takip etmelisiniz. Sizlere belirtilen başvuru sorularına, mantıklı ve profesyonel yanıtlar vermeye çalışmalısınız. Editörlük ve kategori deneyiminiz varsa direkt olarak belirtmelisiniz.

Dmoz platformunda editörlük için başvuru esnasında size belirtilen 3 siteyi dikkatli ve titiz bir şekilde eklemelisiniz. Doldurduğunuz formu tekrar göndermemeli ve başvurunuzun sonuçlanması için belirli bir zamanın geçmesini beklemelisiniz.

Websiteniz Dmoz’da Neden Yer Almalıdır?

Dmoz nedir? Sorusunu yanıtladığımızı düşünüyor ve neden yer almanız gerektiğini açıklamak istiyoruz. Bilindiği üzere Dmoz, web sitelerinin link alabilmesi ve popülerliğini arttırabilmesi için önemli bir noktada bulunmaktadır. Editörler tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmış bir sitenin, arama ekranındaki ulaşılabilir değeri büyük önem taşımaktadır. Dmoz’un internet ortamında bulunan dizin sitelerinden biri olduğunu aklınızda bulundurmalısınız. Farklı site kayıt, firma rehberi ve dizin web sitelerinin bulunduğunu da bilmelisiniz.

Dmoz’un en popüler ve esnek şartlara sahip dizin sitesi olmasının yanında, gönüllü bir oluşum olmasından dolayı farklı sorunlar da yaşanabilmektedir. Farklı kategorilerdeki site ekleme işlemleri uzun sürebilmekte ve aylar alan bir bekleme süreci doğabilmektedir. Bunun sonucu olarak, Dmoz platformunda bulunan site eklentilerini kendi menfaatleri için kullanan kişiler yoğunlukta olmaktadır. Sonuç olarak, Dmoz kayıt işlemlerinin web siteniz için oldukça önemli olduğunu ve şahane bir SEO çalışmasıyla desteklendiğini belirtmeliyiz. Dmoz platformunda bulunmayan başarılı web sitelerinin yanında, kayıtlı ve oldukça sıradan bir içeriğe sahip sitelerin bulunduğunu da eklememiz gerekiyor.

Yorum yapın