Bitcoin Nedir?

Türkiye’de özellikle son aylarda herkesin ilgisini çeken Bitcoin, dijital ortamda meydana getirilmiş bir para birimi olarak tanımlanabilir. Bildiğimiz para birimlerinden farklı olan para birimi basılarak değil, matematiksel yazılımlar sayesinde üretilir. Sanal para kategorisinde karşımıza çıkan ilk örnektir. Transfer komisyonlarını en az seviyeye çeken Bitcoin sayesinde bağımsız bir ödeme aracı da tüm dünyaya sunulmuştur.

Bir kurum veya kuruluş tarafından fiziksel olarak basılamayan para biriminin kendine özgü kuralları mevcuttur. Herkesin katılım sağlayabileceği bir topluluk tarafından, dijital ortamda üretilir. Dijital ortamda sanal para birimiyle gerçekleştirilen işlemler Bitcoin’in kendisine ait ödeme ağı aracılığıyla gerçekleştirilir.

Tam dokuz yıl önce kurulan Bitcoin, o günlerde sadece birkaç kuruş değerindeydi ancak günümüzde bir Bitcoin 16 bin dolar seviyesinde seyrediyor. Ekonomistlerin tahminlerine göre bu değer ilerleyen yıllarda artmaya devam edecek. Bu artışın yanında bazı problemler doğurması da bekleniyor.

Hatalı Bitcoin gönderimlerinin geri iadesi olmayabiliyor.

İllegal yollardan elde edilen paraların aklanması için son derece bir yol olarak kullanabilir.

Resmi kurumlar tarafından takip edilemiyor olması olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Bir ödeme aracı olan bu sistemin bir yaratım aracı olarak kullanılması kripto para piyasasının dengesini bozalabilir.

Beklenmeyen iniş ve çıkışları olabilen sanal para sistemi büyük zararlara neden olabilir.

Bir yatırım aracı olmayan Bitcoin’in çıkış amacı para transferi sırasında karşılaştığımız bürokrasinin yok edilmesi ve işlemlerin çok kısa sürelere indirilmesini sağlamaktır. Günümüzde amacından sapan kripto para piyasası daha çok bir yatırım aracı olarak kullanılmaya başladı. Bitcoin’e gösterilen ilginin her geçen gün artış göstermesi ve sınırlı sayıda üretiliyor olması, değerini devamlı olarak arttırmaktadır. Bugüne dek 18 milyon adet Bitcoin üretilmiş durumdadır.

Bitcoin’i Kim Oluşturdu?

Satoshi Nakamoto tamamen matematik üzerine dayalı bir elektronik ödeme sistemi olarak üretilen Bitcoin’nin ortaya çıkış amacı herhangi bir denetim otoritesi veya denetim olmadan üretilebilecek ve dijital olarak devredilebilecek bir para birimi oluşturmaktı. Alıcıdan satıcıya para aktarma işlemini en temel seviyeye indiren ve doğrudan gerçekleştirilmesini sağlayan Bitcoin, aynı zamanda güvenilirlik açısından da kendini kanıtlamıştır.

Normal Para Birimleriyle Arasında Ne Fark Var?

Bitcoin, elektronik ortamda gerçekleştirilen işlemlerde kullanılır. Alışagelmiş para birimleri EURO, TL, Dolar gibi dijital olarak da işlem görebilir. Bunun dışında Bitcoin’in en önemli ve değerli özelliği yerelleşmemiş olmasıdır. Tüm işlemler sanal olarak gerçekleşmesine rağmen son derece güvenilirdir. Bitcoin cüzdanınızı da tıpkı banka hesabınız gibi görebilir ve şifrenize sahip çıktığınız sürece herhangi bir güvenlik sorunuyla yüz yüze gelmezsiniz. Bu sistemin tek farkı sanal olması değildir. Aynı işlemleri bankanız aracılığıyla gerçekleştirdiğinizde bir bürokrasi yaşanırken, Bitcoin’i tercih etmeniz durumunda bu aşamayı tamamen atlayabilirsiniz.

Bitcoin’in Dayanağı Nedir?

Tüm dünya üzerinde anlaşmalı para birimleri altın esasına dayanır. Bir bankaya bir Türk lirası verdiyseniz, karşılığını ister altın veya istediğiniz para birimi olarak alabilirsiniz. Bitcoin’de bir sınır veya merkez bulunmaz, yani evrensel bir sistem özelliği taşır. Kullanıcılar Bitcoin üretmek için matematiksel bir formüle uyan yazılımları kullanır. Bu yazılımların tamamı açık kaynaktır ve isteyen her kullanıcı yaptığı işlemi teyit edebilir.

Bitcoin’in Özellikleri

Bitcoin’i hükümet desteği bulunan para birimlerinden farklı kılan birçok özellik bulunmaktadır. Şimdi bu özellikleri listeleyelim:

Herhangi bir kurumun Bitcoin’i denetlemesi şu an için mümkün değildir.

Son derece basit bir kuruluma sahiptir. Basit bir banka hesabı oluşturmak yeterlidir. Ödeme için ticari hesaplar açmak, bürokrasiyle ilişkili farklı bir durumdur. Bunun dışında, bir dakika içerisinde bit adresi alıp, Bitcoin cüzdanı sahibi olabilirsiniz.

Kullanıcılar birden fazla bit adresine sahip olma imkanına sahiplerdir. Genel olarak anonim bir sistemdir.

İşlemler blokçu adındaki bir sistemde saklanır. Herkes tarafından görülebilen bir bit posta adresine sahipseniz, kaç tane hızlı bit posta kutusunun depolandığını kontrol edebilir ancak sahiplerini bilemezsiniz.

İşlem ücretleri minimum düzeydedir.

Standart şartlar altında uzun zaman alabilecek işlemler saniyeler içinde halledilebilir.

Yorum yapın