Akıllı telefonlar sürekli yenilenen ve sürekli güncellenen yeni teknolojiler olarak karşımıza çıkmakta. Sadece birkaç yıl gibi çok kısa bir süre içerisinde akıllı telefonlar içinde ekstra özellikler görmeye başladık. Çok daha yüksek ekran teknolojileri, buna ek olarak çok daha gelişmiş işlemci ve Ram bellekleri gibi birçok detay konusunda akıllı telefonların artık yepyeni bir dönemin içerisinde olduğunu da söylemek gerekiyor. Son dönemde teknik özellikler konusunda bu kadar çok ön plana çıkan akıllı telefonların ekstra bazı teknolojilerle donatılması da gündeme gelmeye başladı. Bu yeni teknolojilerden birisi de su geçirmezlik özelliği. İlk olarak Sony ile gündeme gelse de şimdilerde hemen her yeni seri amiral gemisi telefonda su geçirmezlik özelliği kullanılmaya başladı.
Su Geçirmezlik Teknolojisi Nasıl Çalışıyor?
Bu noktada en çok merak edilen konulardan birisi de su geçirmezlik özelliğinin nasıl akıllı telefonlarda kullanıldığı. Zira aslında çok uzak bir teknoloji olarak gösterilen özellik sayesinde artık telefonlarınızı suya düşürseniz hatta bilerek telefonunuzu suya soksanız bile akıllı telefonlar sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Peki, söz konusu teknoloji nasıl çalışıyor?
Aslında su geçirmezlik özelliği birçok marka için farklı şekilde uygulanmakta. Mesela çok fazla ön plana çıkan modellerden biri olan S7 Edge için bu sistemin suya dayanıklı lastikler ve ekstra bağlantılarla sağlandığı biliniyor. Bunun dışında aslında su geçirmezlik özelliği bir nano teknoloji ürünü. Zira bu sistemde kullanılan ilk sistemlerden birisi de nano teknoloji sistemleri. İşleyiş ise aslında oldukça mantıklı.
Sisteme göre öncelikle akıllı telefonlar özel bir vakum cihazına yerleştirilmekte. Akıllı telefonların yerleştirildiği bu vakum cihazı ise hem telefonun bulunduğu ortamın hem de telefonun tüm havasını çekiyor. Ardından ise cihaza bu alanda geliştirilen özel solüsyonlar uygulanıyor. Akıllı telefona aktarılan nano teknoloji özel solüsyonlar sayesinde su geçirmezlik özelliği için ilk aşamaya da geçilmiş oluyorsunuz. Uygulanan bu sıvının ardından sıvı madde yine kolay bir şekilde gaz haline geçiriliyor. Daha sonra içerde yer alan gazı polimizerasyonu sağlanıyor. Aslında bir nevi nano teknoloji maddesi ile telefon kaplanıyor ve bu sayede devrelerin su geçirmezliği de sağlanmış oluyor.
Ekstra Yöntemler Neler?
Bu noktada Samsung, Apple gibi firmalar tüm bu teknolojiye ek olarak henüz akıllı telefon üretilirken de birçok önlem alıyor. Özellikle devrelere giden bağlantılarda su geçirmezlik özelliği kullanabilmek için su direnci maksimum olan maddeler ve bolca yapıştırıcı maddelerde kullanılıyor. Bu sayede sadece jeller ile beraber değil cihazın iç bölgesine su girişini engelleyecek olan fiziksel sistemlerde kullanılmış oluyor. Tabi tüm bu sistemler bile sadece belli bir süreye kadar su geçirmezlik desteği sunabilmekte. Genelde 1 metrelik suya kadar 30 dakika boyunca su geçirmezlik özelliği sunuluyor.