Akıllı Telefonlar Gerçekten Bağımlılık Yapıyor Mu?

Teknolojinin gelişmesiyle beraber hayatımıza giriş yapan akıllı telefonlar adeta insanların temel ihtiyaçlarından biri haline geldi. İletişim alanında belki gerçekten beklenenden çok daha büyük bir gelişim elde edilmesine olanak sağladı ama bir yandan da akıllı telefonlar artık vazgeçilmezler arasında yer almaya başladı. Özellikle akıllı telefonların internet desteği konusunda geliştirilmesi ve artık iletişim konusunda da sosyal medya gibi adımların atılması akıllı telefonlara ayılan önemi de ayrılan vakti de bir hayli arttırdı.

Şunu da unutmamak gerekiyor artık birçok akıllı telefon bilgisayarların yapabildiği birçok işlemi yerine getirebiliyor. Yani dışarıdan baktığımızda bir akıllı telefon standart bir kullanıcının tüm teknoloji ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde.

Tabi modelden modele markadan markaya bunun değiştiğini de belirtelim. Genelde amiral gemisi serilerde böyle bir durum söz konusu tabi ki. Akıllı telefonların hem iletişim alanında hem de haberleşme anlamında faydaları elbette ki saymakla bitmez. Sadece bunun için değil genel olarak akıllı telefonların hayatımızı çok daha kolaylaştırdığı da kabul görmüş olan bir gerçek.

Örnek vermek gerekirse diyelim ki acil yardım gereken bir durumdasınız akıllı telefonlarda yer alan sanal asistanlardan anında yardım çağırmasını isteyebiliyorsunuz. Sadece bu özellik bile akıllı telefonların tartışılmaz derecede gerekliliğini ortaya koymakta. Bu durum akıllı telefonları eleştiren kullanıcılar için genel olarak bu kanıda.

Fakat bu kadar ayrıcalığının olması her dakika akıllı telefon kullanılacağı anlamına da gelmiyor. Öyle ki uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara da bakılacak olursa insanlar akıllı telefonları ile o kadar fazla vakit geçiriyor ki akıllı telefon bağımlılık adı verilen yeni kavramlar ile karşılaşmaya başladık.

Artık hemen her alanda adı anılmaya başlayan ve genel kanı olarak kabul görmüş olan akıllı telefon bağımlılığı ne gibi sorunlara neden oluyor? Akıllı telefonlar insanları nasıl etkiliyor? Uzmanların bu konuda açıklamaları nasıl?

Akıllı Telefon Bağımlılıkları Nasıl Olumsuzluklar Oluşturuyor

Bu noktada uzmanlar tarafından yapılmış olan birçok açıklama bulunuyor. Öncelikle akıllı telefon bağımlığı kavramının genel olarak kabul görmüş bir kavram olduğunu belirterek işe başlayalım. Haliyle bu durumunda çok uzun süredir tartışılan birçok etkisi olduğu belirtiliyor. Bakalım bu etkiler neler?

1.Uygusuzluk Ve Uyku Dengesinin Bozulması

Yapılan araştırmalara göre akıllı telefonları kullanmak beyinde uyarıcı bir etkiye neden oluyor. Nöroloji alanında yapılan araştırmalar ve testlere göre uyumadan önce akıllı telefonları ile uğraşan insanlarda akıllı telefon beyinde uyarıcı etki yapıyor ve bu durumda uykuya dalma süresi bir hayli uzuyor. Yani diğer bir değişle uyku düzeni bozulmuş oluyor. Bu nedenle zaten yatmadan önce genelde akıllı telefonlarla uğraşılmaması yönünde birçok uyarının bulunduğunu biliyoruz.

2.Dikkat Bozuklukları

Sürekli olarak akıllı telefonlarla ilgilenilmesinin neden olduğu sorunlardan bir diğeri belki de en önemli olanlarından birisi de dikkat bozuklukları. Akıllı telefonlarla çok fazla uğraşılması durumda yapılan araştırmalara göre odaklanma sorunu ve özellikle yapılan işlerde dikkat dağınıklığı gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Elbette bu durumu anında fark etmeniz mümkün değil. Fakat uzun süreli kullanımlarda ciddi derecede dikkat dağınıklarının yaşandığını da net bir şekilde fark edebilirsiniz.

Akıllı telefon zararları

3.Göz Bozukluklarına Yol Açıyor

Aslında en genel maddelerden birisi bu. Artık herkes tarafından akılı telefonların gözlere ciddi oranda zararı olduğu biliniyor. Son dönemde gelişen akıllı telefon ekran teknolojileri ile beraber bu etkinin çok azaldığı yönünde de iddialar yok değil.

Fakat yapılan araştırmalara göre böyle bir durum söz konusu bile değil. Elbette ki akıllı telefonların göze olan etkisini azaltmak için birçok teknoloji kullanılıyor. Hatta bunlardan sonuncusu da mavi ışıma teknoloji olarak bilinen teknoloji.

Bu teknoloji sayesinde göze büyük oranda zararı bulunan ışımaların azaltılması haliyle görüntü parlaklık değerlerinin de düşmesi sağlanıyor. Ama bu teknoloji bile sadece minimal miktarlarda göz zararını engellemekte. Yani aşırı kullanımlarda yani akıllı telefon bağımlılığında yine ciddi göz sorunları yaşayabiliyorsunuz.

4.Baş Ağrısına Neden Oluyor

Bu maddeyi kolaylıkla kendinizde test edebilirsiniz. Aşırı akıllı telefon kullanımında hem ekranın göze verdiği zarar hem de zararlı ışınlar nedeniyle bir süre sonra baş ağrısı hissedebiliyorsunuz. Kolayca test edebileceğiniz bir konu olarak karşımıza çıkan baş ağrısına neden olan radyasyon etkisini de unutmamak gerekiyor.

5.Radyasyon Etkisi Nedeniyle Yorgunluk Hissi

Akıllı telefonlarda SAR değeri denen bir değer bulunuyor. SAR değeri hemen hemen her akıllı telefonda satış sırasında kutularda ya da kullanım kılavuzlarında belirtilen bir değer olarak biliniyor. Akıllı telefonun ne kadar radyasyon yaydığını gösteren değer olarak da değerlendirebileceğimiz SAR değerinin 2 rakamının üstünde olmaması gerekiyor.

Dünya genelinde kabul edilmiş tehlike değeri olarak gösterilen SAR değerinin 2 değerinin üzerinde olması ciddi oranda vücuda zarar vermekte. Bu şekilde sürekli akıllı telefon kullanımı gerçekleştirdiğinizde ise hem baş ağrısı hem de yorgunluk hissi yaşayabiliyorsunuz. Bu tip sorunların da önüne geçilebilmesi için akıllı telefonları da daha makul düzeyde kullanmakta yarar var.

Tüm bu maddeler saymakla bitmeyecek derecede fazla. Biz en çok konuşulanlarını ve en çok öne çıkanlarını ele aldık. Tüm bu maddeler ve daha fazlası ile beraber genel olarak akıllı telefon kullanımının aşırı derecede olması yani günümüz popüler söylem karşılığı ile akıllı telefonların bağımlılık derecesinde kullanılması insan sağlığını anlık olmasa da uzun süreçlerde ciddi oranda olumsuz etkilemekte. Bu nedenle akıllı telefon kullanımını da makul seviyelerde tutmak sağlık açısından iyi seçimlerden biri olarak gösterilebilir.

Yorum yapın