2016 Yılının En İyi Akıllı Telefonları

2016 Yılının En İyi Akıllı Telefonları
Akıllı telefon pazarının yine oldukça hareketli olduğu bir yılı geride bırakmak üzereyiz. Apple’ın yeni iPhone modelleri satışa sunuldu, Google Nexus modellerinden sonra yeni bir cihazla akıllı telefonlarını yeniledi ve Samsung talihsiz bir olay yaşadı. Tüm bu olayları göz önüne alarak inceleme raporlarından en iyi testleri alan 7 akıllı telefonu listeledik. İsterseniz hemen 2016 yılının en iyi akıllı telefonlarını listelemeye başlayalım.

Apple iPhone 7

Şüphesiz bir iPhone modelini listemizin en üst sırasına koymamız tartışılacak ya da eleştirilecek bir durum olmaz. Çünkü ilk iPhone modelinden yana tüm seriler diğer akıllı telefon modellerine göre yazılım başta olmak üzere birçok özelliğiyle fark yaratıyor. Dokunmatik ekran devrimini yaratan Apple, özellikle İOS işletim sistemiyle birlikte aynı farkı uzun dönemdir yaratmaya devam ediyor ve iPhone’nun karşısına önemli bir rakip gelmiyor. Son iPhone modeli olan iPhone 7 2016 yılının 2. yarısında piyasaya merhaba demişti ancak buna karşın hem özellik karşılaştırmasında hem de en çok satan cihazlar karşısında liderliğini elde tutmasını bildi. Listemizdeki cihazların satış rakamıyla sıralamaya girdiğini düşünmeyin dediğimiz gibi iPhone 7 sadece 3 aydır satışta aşağıda ki bazı modeller ise 2016 yılının ilk çeyreğinde satışa sunulmuştu yani satış verilerine göre bir sıralama yapmak çok etik olmaz. O yüzden inceleme raporları dayanıklılık ve teknik özellikler bakımından sıralama yaptığımız yazımızda iPhone 7 ilk sırayı alıyor. Hemen 2016 yılının en iyi telefonu olan iPhone 7’nin teknik özelliklerine bakalım.

iPhone 6 ile başlayan büyük ekran furyası son iPhone modeli olan iPhone  7 ile devam ediyor. Tıpkı iPhone 6 gibi 4.7 inç ekran boyutuna sahip olan iPhone 7 siyah, altın gümüş ve iPhone 6’dan farklı olarak pembe seçenekleriyle satışa sunuldu.

750 x 1334 piksel ekran çözünürlüğünün yanı sıra 326 ppi piksel yoğunluğu bulunuyor. Cihazın arka kamerası 12 MP iken ön kamerası ise tam 7 MP çözünürlüğünde fotoğraf çekiyor. Cihaz ile 4 K gibi ultra çözünürlüğe sahip videolar çekebilirsiniz. Donanımsal olarak bakarsak Dört çekirdekli 64 bit işlemcinin yanı sıra 2 GB RAM gibi özellikler sunuyor. Ayrıca iPhone 7’nin 32 ve 128 GB dahili depolama alanı sunan modelleri bulunuyor ve bu iki model arasında neredeyse 450 tl arasında bir fiyat farkı yer alıyor. Arada ki bu farkın bu denli yüksek olmasının sebebi ise bilindiği gibi hiçbir iPhone modelinde olmayan microSD kart desteğinin yine iPhone 7’de de olmaması. 1960 mAh batarya ve 138 gram cihaz ağırlığı iPhone 7’nin başlıca özellikleri arasında bulunuyor. Cihazın fiyatları ise farklı satıcılara göre değişiklik gösterebiliyor 32 GB dahili depolama sunan iPhone 7’nin ortalama fiyatı 3000 TL, 128 GB dahili depolama sunan iPhone 7’nin fiyatı ise ortalama olarak 3400 TL civarında fiyatlarla satılıyor.

Apple iPhone 7 Plus

2016 yılının iyi akıllı telefonları arasında yine bir Apple cihazı bulunuyor. Tabi ki Apple orta segment bir model çıkarsaydı bile yine bu listede yüksek ihtimal olabilirdi. Daha büyük ekranlı iPhone 7 modeli olan iPhone 7 Plus yaklaşık 2 yıl önce Apple’ın rakipleriyle girdiği büyük erkan mücadelesinin devam niteliğinde olan bir sürümü. İlk olarak iPhone 6 ile birlikte daha dev ekrana sahip cihazlar piyasaya sürülmüştü. iPhone 7 Plus’da büyük ekranlı bir iPhone modeli. Hemen isterseniz iPhone 7 Plus’ın özelliklerine göz atalım.

5.5 inç ekran boyutuna sahip ve ekranının 1080 x 1920 piksel çözünürlüğü bulunuyor. Tam 188 gram ağırlığında olan iPhone 7 Plus tıpkı iPhone 7 gibi siyah, atın gümüş ve pembe olmak üzere 4 farklı renk seçeneği ile satışa sunuldu. Ana gövdesi alüminyumdan yapılan cihazın suya ve toza karşı dayanıklılığı bulunuyor ayrıca iPhone 7 Plus’ın ekranının basınca karşıda ultra dayanıklı olduğunuda belirtelim. Kamera özelliklerine bakarsak 12 MP arka kamera ve 7 MP ön kamerası bulunuyor. HDR çekim modu bulunan kamerası ile 4K video kaydı yapılabiliyor. Dört ledli kamera flaşı yine cihazın kamerasının önemli özelliklerinden bazıları arasında yer alıyor.

Apple’ın kendi sistem yongası olan A10 Fusion üzerine kurulu 4 çekirdekli 64 bit işlemci kullanan cihazın 3 GB RAM ve 256 GB dahili depolama alanı bulunuyor. Ayriyetten 32 ve 128 GB olmak üzere 3 farklı modeli de yer alıyor.

2900 mAh batarya ile 3G bağlantısı aracılığıyla tam 21 saat aralıksız görüşme yapılabiliyor. Cihazın tek eksik özelliği depolama alanının artırılamaması o yüzden 32 GB depolama alanın sunan modeli tercih eden kullanıcılar bu konuda çok iyi karar vermelidirler ayrıca eklemeden geçmeyelim diğer iPhone modelleri gibi iPhone 7 Plus’da da evrensel olarak kullanılan USB kablosu ile bağlantı yapılamıyor. Cihazın fiyatını hatırlatacak olursak 32 GB olan modeli 3600 TL gibi oldukça yüksek fiyattan satışa sunulmuştu.

Google Pixel

Google bildiğiniz üzere uzun zaman Nexus modelleriyle kendi cihazlarını oluşturuyordu. Ancak artık LG ile birlikte geliştirilen Nexus modellerinin üretimi sonlandı ve HTC ile birlikte geliştirilen Google Pixel modelleriyle rakiplerini takip ediyor. Google Pixel akıllı telefonun listemizin 3.sırasında olmasının birçok sebebi bulunuyor. Ancak en önemlisi Nexus modelleri gibi eşit değerde piyasaya çıkarılan iPhone modellerinden biraz sönük kalmasıydı ancak Google Pixel bu konuda özellik bakımından çok üstün, diğer bir ayrıntı ise Samsung’un yeni amiral gemisi S7’nin 2016 yılı içerisinde yaşadığı batarya problemi olarak gösterilebilir. İsterseniz Nexus modellerine göre önemli bir sıçrama yapan Google’ın yeni akıllı telefonu Google Pixel’in özelliklerine bakış atalım.

5 inç ekran boyutu bulunan akıllı telefonun 1080 x 1920 piksel ekran çözünürlüğü bulunuyor ekranının ise 441 ppi gibi orta seviyede bir piksel yoğunluğu yer alırken AMOLED ekranı yer alıyor. 5.66 x 2.74 x 0.34 inç (143,84 x 69,54 x 8,58 mm) boyutlarında ve Android 7.1 işletim sistemini kullanıyor. Ana gövdesi alüminyumdan olan cihazda cam aksan kullanılmış. Siyah, gri ve beyaz olmak üzere üç farklı renk seçeneğiyle satışa çıkan telefon toza karşı oldukça dayanıklı bir yapısı bulunuyor.

12.3 MP çift led flaşlı kamerasının 1.55 mikron piksel boyutu bulunuyor. Dijital görüntü sabitleme, zamanlayıcı, dijital zoom ve zamanlayıcı gibi yazılımsal özellikleri bulunan kamera ile video paylaşımı ve 4K video kaydı yapılabiliyor. 8 MP ön kamerasının yer aldığını eklemeden geçmeyelim.

Qualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro sistem yongasının üzerine kurulu dört çekirdekli 64 bit ana işlemcisinin yanı sıra Adreno 530 grafik işlemcisi bulunuyor. 4 GB RAM ve 128 GB depolama alanı cihazın donanımsal özelliklerini oluşturuyor. Son olarak 2770 mAh bataryasını bulunduğunu ve cihazın 143 gram ağırlığında olduğunu ekleyelim.

Google Pixel XL

Büyük ekranlı Google Pixel modeli olan Google Pixel XL’ı tıpkı iPhone 7 ve  iPhone 7

Plus modelleri gibi düşünebilirsiniz, sadece ekran boyutunda farklılıklar ve birazda cihaz büyüklüğüne göre teknik özelliklerde farklılıklar bulunuyor. İsterseniz fazla uzatmayalım ve Google Pixel XL’ın teknik özelliklerine bakalım.

5.5 inç ekran büyüklüğüne sahip olan Google Pixel XL’ı 1440 x 2560 piksel ekran çözünürlüğü ve 534 ppi gibi oldukça yüksek bir piksel yoğunluğu bulunuyor. AMOLED ekranının oleofobik kaplaması ve camının ise çizilmelere karşı dayanıklı olduğunu belirtelim. 12.3 MP çift led flaşlı arka kamerasının yanı sıra 8 MP’de ön kamerası bulunuyor. 4K video kaydı yapılabilen cihazda HDR çekim modu bulunuyor.

Tasarımsal özelliklere bakarsak 6.09 x 2.98 x 0.34 inç (154,72 x 75,74 x 8,6 mm) boyutlarında olduğunu 168 gram ağırlığında ve tıpkı Google Pixel gibi alüminyum gövdesi ve cam aksanının bulunduğunu belirtelim. Yine Google Pixel gibi toza karşı oldukça dayanıklı ve saiyah, gri, mavi gibi üç farklı renk seçeneği bulunuyor.

Donanımsal özelliklerine bakarsak Qualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro sistem yongasının yanı sıra 4 çekirdekli 64 bit ana işlemcisi ve Adreno 530 grafik işlemcisi bulunuyor. 4 GB RAM ve 128 GB dahili depolama alanı bulunan cihazda microSD ya da daha gelişmiş bir depolama diski kullanılamıyor ancak Google Pixel XL’ın daha düşük dahili depolama alanı sunan bir modeli bulunuyor. 3450 mAh bataryası bulunan cihazda batarya kullanıcı tarafından değiştirilemiyor. Cihaz artı özelliklerini sıralarsak büyük ekranlı olması, oldukça dayanıklı bir yapısının bulunması, 4 GB RAM ve 1.55 mikron kamera pikselin bulunması diyebiliriz,eksi özelliklerinde ise sadece microSD kart desteğinin olmaması yani depolama alanının artırılmamasını ekleyebiliriz.

Yeni Google modellerinin neden Samsung modellerinin üstünde olduğunu Google Pixel’in özellik detaylarına bakmadan söylemiştik. Cihazın hem inceleme puanları ve hem de yeni Samsung modellerinde yaşanan problemin etkisiyle bu konumda yer aldığını belirtelim.

Samsung Galaxy S7 Edge

Samsung modellerinin sıralamada geri kalmasının en temel nedeni Galaxy Note 7’nin peş peşe bataryalarının patlaması oldu. Bu olaydan sonra Samsung önemli bir prestij kaybı yaşadı ve Samsung cihazlarına olan güven biraz sarsıldı. Ancak cihaz değişimiyle biraz olsun müşterilerinin kalbini kazandı. Bizde bu durumları göz önüne alarak cihaz sıralamamızda Samsung Galaxy S7 Edge modelini 5. sıraya koyuyoruz. Hemen Samsung Galaxy S7 Edge’in teknik özelliklerine ve fiyatına bakalım.

Ekran özellikleriyle başlayalım, cihazın ekran boyutu 5.5 inç, ekran çözünürlüğü ise 1440 x 2560 piksel olan Samsung Galaxy S7 Edge’in QHD ekranı bulunuyor. Super AMOLED ekran teknolojisinin kullanıldığı akıllı telefonda 534 ppi gibi oldukça yüksek piksel yoğunluğu yer alıyor. Çift kenar ekranlı, çizilmeye dirençli cam, multi touch ve sürekli açık ekran (always-on display) gibi ekran özelliklerinin de olduğunu eklemeden geçmeyelim.

12 MP arka kamerasının yanı sıra 5 MP ön kamerası bulunan cihazın kamerasının Coğrafi konum etiketleme, dual pixel kamera, elle odaklama, gülümseme yakalama, haraketli panorama (motion panorama), hareketli fotoğraf (motion photo), HDR ,hızlı odaklama, odak takibi, optik görüntü sabitleyici, otomatik odaklama, panorama, RAW kayıt yapabilme, seçimsel, odaklama, sesli komut, tam manuel kontrol, yüz tanıma, zamanlayıcı,1.4µm piksel gibi oldukça çeşitli özellikleri bulunuyor. Ayrıca Samsung Galaxy S7 Edge’ni arka kamerası ile 4K video kaydı yapılabiliyor.

Android 6.0.1 (Marshmallow) işletim sistemiyle piyasaya sürülen cihaz sonradan aldığı güncellemmeler ile Android 7.0 (Nougat) işletim sistemini kullanıyor. Donanımsal detaylarına bakarsak; Samsung Exynos 8 Octa 8890 yonga setinin yanı sıra Quad-core 2.3 GHz Exynos M1 ana işlemci Mali-T880 MP12 grafik işlemcisi kullanıyor. 4 GB RAM ve 32 GB dahili depolama sunan cihazın daha yüksek depolama alanı sunan modelleri de bulunuyor ancak bu modellerde fiyat farkının olmadığını unutmayalım. Son olarak telefonun 3600 mAh büyüklüğünde Lithium Ion (Li-Ion) pil kullandığını ekleyelim.

Cihazın fiyatlarına bakarsak 32 GB modelinin 2600 TL gibi bir fiyattan satıldığını depolama alanı daha yüksek olan modelleri ise 2900 TL civarında satılıyor.

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7 Edge modelinin daha küçük ekranlı ve daha düşük özellikli modeli olan Samsung Galaxy S7 ise listemizin sondan birinci sırasında yer alıyor. Samsung Galaxy S7’nin özelliklerine bakış atalım.

5.1 inç ekran boyutu olan cihazın 1440 x 2560 px çözünürlüğünde QHD ekranı bulunuyor. Super AMOLED ekran teknolojisinin kullanıldığı akıllı telefonda 577 ppi gibi ultra yüksek piksel yoğunluğu ve kırılmaya karşı dananıklı cam yer alıyor.

8 çekirdekli işlemcisi bulunan Samsung Galaxy S7’nin 3000 mAh bataryası bulunuyor. Samsung Galaxy S7’nin fiyatı ortalama olarak 2200 TL üzerinden satılıyor.

HTC 10

Apple ve Samsung ile doğrudan rekabet içerisine giremeyen HTC, LG ile önemli bir savaşı bize göre kazanıyor ve bu listeye bir akıllı telefonunu yazdırabiliyor. 2016 yılının en iyi akıllı telefonları listemizin son cihazı olan HTC 10’un özelliklerine hemen bir göz atalım.

5.2 inç gibi ortalama bir ekran boyutunun yanı sıra 1440×2560 piksel (QHD) ekran çözünürlüğü bulunuyor. 564 PPI piksel yoğunluğunun  yanı sıra Super LCD 5 ekran teknolojisi kullanılmış. HTC Sense 8.0 kullanıcı arayüzüne sahip cihazın 4 çekirdekli işlemcisi bulunuyor. 12 MP arka kamerasını yanı sıra 5 MP ön kamerası bulunuyor. 3000 mAh batarya yine üzerinde durulması gereken detaylardan bazıları arasında yer alıyor.

HTC 10’un ekran fiyatına bakarsak 2500 TL gibi bir fiyatla satışta olduğunu söyleyelim.

Yorum yapın